Penjagaan Baju Bermanik

Penjagaan Baju Bermanik

Okay, biasenye mender yang cantik ni, nak jaga pun leceh sikitla... cthnye kalo kain pun same kan, kain yang mahal (sutera, chiffon, dry clean...) penjagaannya pun leceh kan..kos jahit pun mahal..
So, begitulah jua dengan baju bermanik ni... dah tempah mahal2/ jahit susah2, kene jaga pun susah2 jugelah.. hehe..

Baju yang dah disulam manik haruslah :

1) basuh tangan - (pastikan baju boleh basuh air la) celup2, cuci kwsn yg kotor shj, then lightly perah n jemur.. (perah kawasan tak bermanik ye). jgn jemur tempat panas sgt... terbalikkan baju utk jemur.

2) kalau dry clean material, make sure sebelum gi tempah jahit manik, u inform pada beader, supaya dia boleh provide manik yang sesuai atau cara penjagaannya..

3) dry clean material kalau hantar ke dobi, inform pada tukang dobi, ade tempat yang terror dan pandai jaga manik u all.. tp ia juga boleh dicuci sendiri guna steam iron, steam kan tempat kotor, cuci pakai pencuci yang sesuai. (jgn direct steam pada manik yer...)

4) Cara gosok... ha ni lagi satu hal, nak gosok baju, kwasan yang bermanik tu, harus digosok dr belakang.. kalau ader steam iron better, tp jgn direct to belakang beads tu juga la.. lapik sikit dengan kain/kertas.

Pemilihan Manik

Okay, some of the new beaders n customer suke soal ni... inilah serba sikit sy ley jwb..

1) MANIK JEPUN : kebanyakan orang juga sudah tahu, yang dikatakan berkualiti itu, manik jepun. n tidak dinafikan juga jangka hayat n kilauannye mmg berbeze dengan imitation.. cth manik jepun yang popular : miyuki & MGB matsuno, TOHO.

2) MANIK CZECH : ni jarang sikit org gune, pertama kerana limitation of availability di malaysia, kedua sbb bentuknya agak random berbanding dengan manik jepun yang lebih precise, dan ketiganya kerana warna yang limited berbanding manik jepun. TAPI, manik czech ni sure tahan dry cleaning....

3) okay, walaupun kedua2 ni sangat berkualiti, tpi ketahan nye tak sama bagi warna2 yang digunakan... cnthnye, silverlined (SL), lebih rendah durabilitynye and yang plated juga kurang tahan berbanding yang transparent, frosted n opaque...

4) tetapi, wpun SL, plated, inside colour luster (ICL ) kurang tahan berbanding transparent, frosted, opaque, ianya lebih menarik dan lebih berkilau... dan juga dapat tahan sekiranya penjagaan nya betul dan ianya manik jepun/czechla.. dan walaupun ia berubah@deteriorate colournye, ia tetap kekal berkilat-a bit colourless but still boleh pakai berbanding manik tiruan (taiwan) yang fade n tidak berkilau after some times.

5)bagi manik selain seed beads,

plastic beads, taiwan rice beads, : acceptable, biasanya manik sebegini mudah juga terkopek warnanya, tp dengan penjaggan yang baik, boleh tahan bertahun2.. try n avoid heat.

pearls, kristals, acrylic stones, : bergantung harga/kualiti/ada yang elok, ada yang tidak, tp masih acceptable n boleh tahan dengan penjagaan yang baik.
kualiti yang ok n price yang ok include - acrylic stones yang tebal silver backingnye, pearls: glass pearls.


okay, ni image sy ambil dr miyuki's website for sharing...


http://www.miyuki-beads.co.jp/english/seed/02.html


Mark Meaning
A Colors which might change and / or fade due to bright sun or deterioration with time.
B Colors rubbing off from friction or contact with skin acid.
C Colors which will alter or fade from dry-cleaning.
0 There is no problem in usual use.
- There might be a problem in durability by individual use..
X There is not strong durability , so attention is required for use.

so, yang dilabel 0, tu yang pling tahan.
lastly, sy nak minta maaf seandainya ada lg yang tak cukup..mohon, yng lebih berpengalaman tambah2 sikit..

Juga diingatkan disini pada customer, its always your right to ask your beader first ttg kualiti beads dan penjagaannya... n i'm sure most of beaders nak provide yang terbaik utk customer mereka... tp mereka juga mungkin juga tertipu dek orang kedai yang jual manik tiruan.... (harga mahal juga loh) , jadi bg beaders, try n find beader supplier yg boleh dipercaya yer..n customer, tlg fhm juga anda juga mainkan peranan menjaga hasil sulaman tersebut bg memanjangkan hayatnyer....